כוויות בילדים – היקף התופעה העולמית
כוויות הן מהפגיעות השכיחות והחמורות ביותר בקרב תינוקות וילדים ברחבי העולם. על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO), כוויות מהוות אחת מחמשת הסיבות המרכזיות לתמותה בילדים מתחת לגיל 5. נתונים עולמיים מצביעים על כך שמדי שנה מיליוני ילדים נפגעים מכוויות, כאשר שיעור גבוה מהם נגרם על ידי מים רותחים, אש פתוחה, חשמל וחומרים כימיים. בישראל, כ-12,000 מקרים של כוויות בילדים מדווחים מדי שנה, כאשר מרבית הנפגעים הם בגילאי 1–4. חשוב להבין שכוויות יכולות להתרחש במהירות ובמקומות בלתי צפויים – לא רק במטבח או ליד האח, אלא גם כתוצאה מהשארת סיר על שולחן נגיש, חשיפה למכשיר חם כמו מגהץ, ואף בשמש חזקה.
גם מקומות שנראים בטוחים לכאורה, כמו חדרי אמבטיה, עלולים להוות מקור לסכנה. למשל, מים חמים מדי בברז עשויים לגרום לכוויה בדרגה שלישית בתוך שנייה אחת בלבד. חינוך להורים ולמטפלים הוא חיוני למניעת תאונות אלו ולהפחתת חומרתן.
מדוע כוויות מסכנות חיים תוך שניות?
כוויות גורמות לנזק נרחב למערכות הגוף, מעבר לעור בלבד. החשיפה לחום גבוה גורמת להרחבת כלי דם באזור הפגוע, וכתוצאה מכך עולה חדירות הדפנות של כלי הדם. זה מוביל לדליפת נוזלים אל מחוץ לכלי הדם, מה שגורם להיווצרות בצקות ולירידה בלחץ הדם. ההשלכות של ירידה זו בלחץ הדם הן חמורות: ירידה בזרימת הדם לרקמות חיוניות, סיכון מוגבר להתפתחות הלם היפוולמי, ופגיעה באספקת חמצן לאיברי הגוף.
בנוסף, אובדן השכבה החיצונית של העור מגדיל משמעותית את הסיכון לזיהומים. העור משמש כמחסום ראשון נגד פתוגנים חיצוניים, וכאשר הוא ניזוק, מזהמים יכולים לחדור בקלות לגוף ולגרום לזיהום מערכתי. גם ויסות החום נפגע, ובמקרים חמורים הילד עלול לסבול מתת-חום. כוויות רחבות היקף דורשות התערבות מהירה ומקצועית למניעת נזק בלתי הפיך.
הרחקה מגורם מסכן – הצעד הראשון
כאשר ילד נחשף לגורם מסכן כמו אש, מים רותחים או חומרים חמים, יש לפעול במהירות כדי להפסיק את החשיפה. הצעד הראשון הוא להוציא את הילד מהאזור המסוכן ולהרחיקו למקום בטוח. לאחר מכן, יש להפשיט בזהירות את בגדי הילד. אם הבגדים נדבקו לעור, אין לנסות למשוך אותם כדי למנוע נזק נוסף, אלא לגזור מסביב לאזורים שנדבקו או להמתין לטיפול רפואי מקצועי.
השלב הבא הוא לקרר את אזור הפגיעה באמצעות מים זורמים פושרים למשך 10-15 דקות. חשוב לא להשתמש במים קרים מדי או בקרח, שכן אלה עלולים לגרום להחמרת הפגיעה ברקמות. בנוסף, אין למרוח על האזור הפגוע חומרים כמו משחות, שמנים או חמאה, שעלולים להחמיר את הזיהום. קירור מהיר ונכון הוא המפתח להקטנת חומרת הפגיעה הראשונית.
הגשת עזרה ראשונה במצבים חמורים
במקרים בהם הילד מאבד הכרה, יש לפתוח נתיב אוויר. השכיבו את הילד על גבו, הטו את ראשו מעט אחורנית על ידי הרמת הסנטר בעדינות, או באמצעות דחיפת המצח לאחור. פתיחת נתיב אוויר נכונה היא חיונית כדי למנוע חנק ולאפשר כניסת חמצן לריאות.
אם הילד מפסיק לנשום, יש להתחיל בהנשמות. אצל תינוקות, יש להנשיף בעדינות אוויר לתוך האף והפה יחד. אצל ילדים גדולים יותר, הנשימו רק לתוך הפה, תוך שאתם אוטמים את האף. זכרו להנשיף באיטיות ובעדינות כדי למנוע ניפוח יתר של הריאות.
במקרים חמורים בהם הילד מפסיק לנשום וגם אין דופק, התחילו מיד בעיסויי לב. בצעו 30 עיסויים במרכז בית החזה בקצב של 100–120 פעימות לדקה, ולאחר מכן העניקו שתי הנשמות. המשיכו בסבבים אלו עד להגעת צוות רפואי.
הטיפול ארוך הטווח בכוויות
לאחר הפינוי לבית החולים, הילד יזדקק לטיפול מקצועי הכולל החזרת נוזלים דרך הוריד כדי לשמור על מאזן הנוזלים בגוף. כוויות חמורות ידרשו הטריית עור – תהליך של הסרת רקמות מתות על מנת למנוע זיהומים ולקדם החלמה. במקרים מסוימים, ייתכן צורך בטיפול פלסטי לשיקום האזור הפגוע. ילדים עם כוויות נרחבות יאושפזו ביחידות טיפול נמרץ, שם יקבלו טיפול אינטנסיבי, כולל מעקב אחר מאזן נוזלים, זיהומים, וטיפול בכאב.
מדוע חשוב ללמוד עזרה ראשונה?
הכשרה בעזרה ראשונה היא כלי חיוני לכל הורה. תאונות קורות בשבריר שנייה, והיכולת להגיב במהירות ובצורה נכונה יכולה להציל חיים ולמנוע נזק בלתי הפיך. קורסי החייאת תינוקות ועזרה ראשונה מקנים להורים ידע וביטחון להתמודד עם מצבי חירום מסכני חיים, כמו כוויות, חנק, ואובדן הכרה.
שיטת "משחק ילדים" – הכנה מושלמת להורים
סדנת “משחק ילדים” פותחה במיוחד להורים שרוצים להיות מוכנים לכל מצב חירום. הסדנה מתמקדת בלימוד חמש פעולות פשוטות שמצילות חיים, ומועברת על ידי פרמדיקים וסטודנטים לרפואה עם ניסיון מעשי רב. הסדנה כוללת גם פלייר דיגיטלי עם שלבי הפעולה שיישלח ישירות לנייד של המשתתפים, כך שהמידע יהיה זמין בכל עת.
על המייסד, אלדר עזר: פרמדיק ותיק מיחידת החילוץ 669, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מומחה בהדרכה רפואית, ומפתח שיטות הדרכה ייחודיות להורים.
אל תחכו למקרה חירום – הירשמו עוד היום לסדנה.