חנק ממוצקים: מאמר חובה להורים בשלב הטעימות

אהבתם? שתפו את הפוסט

סטטיסטיקה בנושא חנק מגוף זר בקרב תינוקות

חנק הוא אחד ממצבי החירום הנפוצים בקרב תינוקות וילדים, במיוחד מתחת לגיל שנה. לפי נתונים עולמיים, מדווחים מדי שנה אלפי מקרים של חנק בתינוקות בקבוצת גיל זו. הגורמים העיקריים לכך כוללים חפצים קטנים, צעצועים ומזונות נפוצים כגון ענבים, אגוזים, פופקורן וחתיכות גדולות של פירות או ירקות. בישראל לבדה, מאות מקרים מתרחשים מדי שנה, כאשר חלק ניכר מהם קורה בזמן ארוחה או משחק. למרבה המזל, בזכות המודעות מודעות הורית גבוהה יחסית לחשיבות ביצוע קורסי החייאת תינוקות וסדנאות עזרה ראשונה, תינוקות רבים ניצלים על ידי הוריהם עוד לפני הגעת האמבולנס לכתובת. נתונים אלו מדגישים עד כמה חשוב שהורים יהיו מוכנים להגיב ביעילות במקרי חנק. כמו שמיד תקראו – מדובר בשלוש פעולות פשוטות שכל הורה יכול לבצע לאחר השתתפות בסדנת עזרה ראשונה.

הבעיה העיקרית: שיעול לא אקפטיבי מספיק

רפלקס השיעול נועד להגן עלינו עוד מגיל ינקות מפני חנק מגוף זר. בעת שיעול אנחו מכווצים בחוזקה את שרירי בית החזה שלנו ומעלים את הלחץ בתוך הריאות. הלחץ נועד לדחוף את האוויר החוצה ובכך לדחוק את הגוף הזר חזרה מחוץ לקנה הנשימה. הסיבה לכך שחנק מסוכן כל כך אצל תינוקות היא שהם אינם מסוגלים להפעיל מספיק לחץ כדי לשחרר את החסימה בעצמם. בניגוד למבוגרים, שיכולים להשתעל בעוצמה כדי לפתוח את דרכי הנשימה, תינוקות תלויים לחלוטין בעזרה חיצונית. לכן קריטי שהמטפלים יידעו כיצד לפעול במהירות ובאופן נכון במקרה של חנק. באמצעות טכניקות נכונות, הורים יכולים לעזור לתינוק שלהם ליצור את הלחץ הנדרש לשחרור החסימה ולהצלת חייהם.

פרוטוקול טיפול במקרי חנק: מותאם לצורכי תינוקכם

סדנת העזרה הראשונה של “משחק ילדים” מבוססת על פרוטוקול ייחודי להתמודדות עם מקרי חנק, שנועד להדריך הורים כיצד לפעול נכון במצבי חירום. הפרוטוקול מדגיש את התאמת הפעולה לפי שני גורמים מרכזיים:

  1. גיל הילד (מתחת לגיל שנה או מעל).
  2. מצב ההכרה של הילד (בהכרה או מחוסר הכרה).

עבור תינוקות מתחת לגיל שנה, הפרוטוקול מפשט את קבלת ההחלטות בסיטואציות לחוצות ומספק הוראות ברורות שלב אחר שלב להתערבות נכונה.

אלה הפעולות שתצטרכו לעשות אם התינוק שלכם נחנק

עבור תינוקות בהכרה המראים סימני חנק, כגון חוסר יכולת לבכות, להשתעל או לנשום, מומלץ לבצע מחזורים של חמש טפיחות על הגב וחמש לחיצות חזה.

כך יש לבצע כל שלב בצורה נכונה:

טפיחות על הגב

  1. מיקום: הניחו את התינוק עם הפנים כלפי מטה על זרועכם, ודאגו שהראש נמוך יותר מהחזה. תמכו בראש ובצוואר בידכם.
  2. זווית: החזיקו את התינוק בזווית קלה כלפי מטה כדי לנצל את כוח הכבידה.
  3. מטרה: תנו טפיחות חזקות על הגב, בין השכמות, באמצעות בסיס כף היד.
  4. עוצמה: הפעילו מספיק כוח ליצירת לחץ, אך היזהרו לא לגרום נזק.
  5. בדיקה: לאחר כל סדרה של חמש טפיחות, בדקו אם החסימה השתחררה.

לחיצות חזה

  1. מיקום: הפכו את התינוק עם הפנים כלפי מעלה, והשכיבו אותו על זרועכם או על ירכיכם. דאגו שהראש יהיה נמוך מהחזה.
  2. מיקום הידיים: השתמשו בשתי אצבעות כדי ללחוץ במרכז החזה, מתחת לקו הפטמות.
  3. עומק: לחצו בעומק של כשליש מעומק החזה.
  4. קצב: בצעו את הלחיצות במהירות אך בשליטה, עם הפסקות מינימליות.
  5. בדיקה מחדש: לאחר כל סדרה של חמש לחיצות, בדקו אם החסימה השתחררה.

חיזרו על מחזורים של טפיחות על הגב ולחיצות חזה עד שהחסימה תוסר או שהתינוק יאבד את הכרתו.

ומה לעשות אם התינוק מאבד הכרה?

אם התינוק מאבד את הכרתו, יש לשנות את הגישה ולהתמקד בהחזרת זרימת האוויר והדם.

  1. הזעיקו עזרה: בקשו ממישהו להתקשר לשירותי החירום באופן מיידי בזמן שאתם מתחילים בהחייאה.
  2. עיסויי חזה: בצעו 30 לחיצות בקצב של 120 לדקה, תוך לחיצה בעומק של שליש מעומק החזה. פעולה זו עוזרת לשחרר את החסימה באמצעות יצירת לחץ פנימי.
  3. הנשמות: בצעו שתי הנשמות. וודאו שדרכי הנשימה פתוחות באמצעות הטיית הראש לאחור קלות. נשפו בעדינות לתוך הפה של התינוק במשך כשנייה לכל נשיפה, תוך צפייה בהרמת בית החזה.

המשיכו בהחייאה: חיזרו על מחזורים של 30 לחיצות ושתי הנשמות עד להגעת עזרה או עד שהתינוק מתחיל לנשום בכוחות עצמו.

למדו עוד היום את השיטה של "משחק ילדים"

סדנת העזרה הראשונה של “משחק ילדים”, פותחה ע”י אלדר עזר, פרמדיק וסטודנט לרפואה באונ’ ת”א בשנת 2018. היא מאגדת בתוכה 5 פעולות מצילות חיים שכל הורה חייב להכיר, ומטרתה להעניק להורים כלים פרקטיים להתמודד עם מצבי חירום במהירות וביעילות. הסדנה כוללת תרגול מעשי שמבוסס על תרחישים אמיתיים ועקרונות מצילי חיים שניתן ליישם בקלות.

במהלך הסדנה, המשתתפים יקבלו פלייר דיגיטלי מותאם לנייד, המנחה אותם בדיוק אילו פעולות לבצע בהתאם למצב החירום שבו הם נתקלים, בין אם מדובר בחנק, חוסר הכרה או כל אירוע חירום אחר. השימוש בפלייר משפר משמעותית את הסיכוי של ההורים להצליח לפעול, ולא לקפוא במצב אמת.

הסדנה נמשכת כשעתיים וחצי ומתקיימת בביתכם, לצד המשפחה והחברים, באווירה אישית ונעימה. היא מועברת על ידי פרמדיקים מנוסים וסטודנטים לרפואה, המעניקים לכם הדרכה מקצועית וביטחון לדעת לפעול במצבי חירום כשזה באמת חשוב.

אל תחכו למקרה חירום – הזמינו את הסדנה עוד היום, והעניקו לעצמכם את הכלים לשמור על היקר לכם מכל

עוד מאותה קטגוריה

בליעת סוללה עגולה: הסכנה הנסתרת.

כאשר אנו הופכים בפעם הראשונה להורים, הצורך הגדול ביותר שנולד אצלנו הוא לדאוג לביטחונו של התינוק. יחד עם כל ההתלהבות וההכנות להגעתו, לפעמים קל לשכוח

דילוג לתוכן